Naujienų archyvas

Fizinio aktyvumo stoka darbdavius skatina rūpintis savo darbuotojais ir sveikatingumą skatinti darbe

„Eurobarometer“ tyrimo duomenimis didžioji Lietuvos gyventojų dalis yra įsitikinusi, jog jų gyvenamoje teritorijoje yra sudarytos palankios sąlygos būti fiziškai aktyviems, tačiau fiziškai aktyvūs yra tik pusė šalies gyventojų, o didžioji dauguma jų mankštinasi namuose.

Visose Europos Sąjungos šalyse 2013 metais atliktas sporto ir fizinio aktyvumo tyrimas atskleidė, kad nuo 2009-ųjų, kada buvo atliktas toks pat tyrimas, pagrindinės tendencijos kito nežymiai - 42 proc. ES gyventojų vis dar yra fiziškai neaktyvūs, Lietuvoje tokių - 46 proc. Daugiausiai juda Šiaurės Europos valstybių (Švedijos, Danijos, Suomijos) gyventojai, mažiausiai - pietiečiai (bulgarai, portugalai, rumunai, italai). Nors fiziškai aktyvūs yra pusė Lietuvos gyventojų, tik 15 proc. lietuvių sportuoja reguliariai, tai yra bent 2-3 kartus per savaitę, dar 22 proc. - bent kartą per savaitę, o 17 proc. tai daro retai ir nereguliariai.

Fizinio aktyvumo stoka lėmė tai, kad 2013 m. pabaigoje sveikatingumo klasterio nariai pradėjo intensyviai domėtis efektyviomis svaikatingumo skatinimo priemonėmis darbo vietose. Prie šios iniciatyvos prisidėjo trys klasterio nariai UAB „De Futuro“, UAB „SDG“ ir Lietuvos Sporto Universitetas.

2012 m. UAB „De Futuro“ komanda startavo su sveikatingumo projektu – internetine svetaine www.pajudek.lt., kurioje plačiajai visuomenei yra pristatomi įvairūs straipsniai sveikatingumo tema, nemokamai suteikta galimybė atsisiųsti mobiliąsias programėles „ Žinau, ką valgau“, „Žinau, kiek sveriu“, „Žinau, kiek geriu“, o atsakingam verslui buvo pasiūlyta „Pajudėk.LT sveikatingumo programa“. Taipogi portalas registruotiems vartotojams siūlo daugybe nemokamų įrankių savo sveikatai stebėti ir palaikyti, kaip antai žingsniamačių modulis bei įvairios sveikatingumo kortelės.

Lietuvos Sporto Universitetas jau anksčiau pradėjo skleisti sveikos gyvensenos idėjas įvairiose įmonėse ir organizacijose. 2013 m. LSU surengtoje bendruomenių sveikatinimo dienoje netrūko ir sporto, ir pramogų, o šiais metais universiteto specialistai lankėsi bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ filiale „Šiaulių geležinkelių infrastruktūra“, kur pristatė sveikos gyvensenos principus bei vedė užsiėmimus.

UAB „SDG“ jau daugelį metu įvairias Lietuvos įmones ir organizacijas konsultuoja saugaus darbo ir sveikatos klausimais, teikia profesinės sveikatos priežiūros paslaugas ir atlieka profesinės rizikos vertinimą bei veda įvairius mokymus įmonių darbuotojams. Ši kompanija nuolatos plečia savo paslaugų spektrą, todėl savo kompetencija ženkliai prisidėjo prie sveikatingumo programos kūrimo.

Šiandien, sujungus šių trijų įmonių sukauptą patirtį ir kompetencijas sveikatingumo srityje, sveikatingumo klasteris iVita Lietuvos įmonėms rengiasi pristatyti sveikatinimo programą „Sveikatinimas kiekvienam“, kurios metu įmonės darbuotojai įgys teorinių ir praktinių žinių apie sveikatingumo palaikymą darbe, fizinį aktyvumą, sveiką mitybą bei streso valdymą. Programos metu darbuotojai bus testuojami su inovatyviausia prevencine sveikatos testavimo įranga. Specialiai dirbantiems sėdimą darbą yra parengtas video mankštų ciklas. Visos programos metu darbuotojus konsultuos kompetentingi sporto ir sveikatos specialistai, taipogi dalyviams parengtos įvairios užduotys bei suteiktos įvairios fizinio aktyvumo skatinimo priemonės.

Šiuo metu startuoja šios programos pilotinė versija, kuri bus vykdoma dviejose skirtingo veiklos profilio įmonėse. Galutinė efektyvi sveikatinimo programa Lietuvos įmonėms bus pristatyta š.m. spalio mėnesį.

Daugiau informacijos teirautis:

Diana Vertelkienė

El.paštu: diana@defuturo.lt

Tel. 8 612 75388